Deci dupa vacanta as dori ca inspectoratul, scolile, sa se ocupe ca acesti elevi maramureseni ca ei sa vada cateva lucruri frumoase, interesante, ce reprezinta istorie practic. Deci chiar sunt cateva lucruri in judetul Maramures care cred ca merita vazute de copii. Si poate copiii vazandu-le, o sa ne determine pe noi sa le protejam de vandalism si de iresponsabilitatea oamenilor care se declara maramureseni si foarte mari patrioti", a precizat Anton Rohian, prefectul judetului.

La randul sau, directorul Directiei de Cultura Maramures sustine ideea subliniata de prefecul Anton Rohian. "Eu as merge pe invatamantul cu nuante si amprente locale. Asta pentru ca daca te duci in orice scoala maramureseana aproape nimeni nu stie de nicio personalitate din localitatea sa in raport de 99% si asta este grav. Nu este normal ca elevul sa nu stie intai ce se intampla in casa lui, in satul lui, in orasul lui, si sa nu faca o ierarhie valorica a locului. Cred ca copiii dintr-un sat sau chiar din Baia Mare ar trebui sa-l cunoasca pe Liviu Borlan spre exemplu. Ar trebui, dupa parerea mea, ca anumite ore de dirigentie, sau poate de istorie, sa fie amprentate cu nuante locale si am castiga cu totii", a aratat si Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura Maramures.

Cei de la Inspectoratul Scolar Judetean(ISJ) Maramures nu neaga acest lucru insa spun ca se gandesc serios sa rezolve aceasta problema din toamna, prin introducerea unei noi materii optionale. "Ma gandeam ca din toamna sa propunem optional Elemente de istorie locala, care sa fie predat in unitatile de invatamant preuniversitar si in felul acesta scolile si elevii ar avea acces la asemenea informatii legate de cultura si istoria locala", a declarat Delia Ardelean, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Maramures.