Zetea Septembrie Cj

Andreea Ciortea, directorul executiv al Fundației Baia Mare 2021 a fost prezentă joi, 29 septembrie, la ședința Consiliului Județean Maramureș, pentru a se adresa consilierilor județeni și a-i ruga să ajute Fundația să continue cel puțin o parte dintre proiectele cuprinse în caietul de candidatură al municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Despre aportul adus de colectivul Fundației Baia Mare 2021 a vorbit președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care a arătat că se analizează o variantă de a continua aceste proiecte culturale, prin înființarea, eventual, a unei noi fundații, în care Consiliul Județean Maramureș să devină partener cu drepturi depline.

”Am invitat aici reprezentanții Fundației Baia Mare 2021 pentru a prezenta etapele care le-au îndeplinit privind candidatura municipiului Baia Mare în a obține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Trebuie să remarcăm legăturile extraordinare care s-au format în ultima perioadă între municipiul Baia Mare și conducerea executivă a Consiliului Județean, între consilierii municipali și cei județeni, între unitățile administrativ-teritoriale din Maramureș și reprezentanții județelor din împrejurimi, angrenați cu toții în acest proiect frumos. Județul Maramureș are obligația de a promova măcar o parte dintre proiectele curajoase cuprinse în caietul de candidatură al Fundației Baia Mare 2021. Vom gândi o variantă, eventual o nouă structură, în care județul Maramureș să devină partener cu drepturi depline, iar alături de Consiliul Local și Primăria Municipiului Baia Mare, să finanțăm, împreună, proiectele culturale care pot aduce un plus valoare acestui ținut”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Și directorul executiv al Fundației Baia Mare 2021, Andreea Ciorte a vorbit despre competiția frumoasă și strânsă care a ținut Baia Mare și Maramureșul într-o continuă speranță până în 16 septembrie 2016, când titlul de Capitală Europeană a Culturii a revenit orașului Timișoara. ”Nu am gândit acest proiect în termen de câștig sau pierdere. De când am venit în Baia Mare am gândit proiecte scalabile, proiecte care nu au fost gândite doar pentru municipiul Baia Mare, ci pentru întreg județul Maramureș. Vom transmite un proiect care să cuprindă întreaga activitate a Fundației Baia Mare 2021, un desfășurător privind proiectele unice care au fost deja implementate, proiecte în care am cooperat cu instituții de cultură, cu ONG-uri, cu parteneri internaționali, dar mai ales cu comunitatea. Am coagulat foarte multă lume și foarte multă forță în jurul acestui proiect, gândit ca un punct al inflexiunii. Când spunem Baia Mare și Maramureș spunem reziliență prin ospitalitate. Odată anunțat câștigătorul, am purtat discuții cu colegii din Cluj, dar și din celelalte orașe care au luptat pentru acest titlu, pentru a gândi proiecte comune în care să angrenăm mai multe localități. Îmi doresc să cred că nu se va alege praful de munca noastră de mai bine de un an de zile, de un caiet care prezintă o strategie de dezvoltare culturală a întregului județ”, a explicat Adreea Ciortea.

La final, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a reiterat, încă o dată, mesajul de apreciere față de munca echipei care a pregătit caietul de candidatură al municipiului Baia Mare, pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. ”Întreg juriul a aplaudat caietul de candidatură și vorbim despre un proiect care a strâns atât de multe energii pozitive. Împreună cu municipiul Baia Mare doresc să continuăm această colaborare într-o formă instituțională și îmi doresc ca reprezentanții Fundației să vină cu drag și în fața Consiliului Județean Maramureș, așa cum vin și în fața Consiliului Local, într-o formulă în care instituția să fie partener oficial”, a completat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Cuvinte de laudă la adresa Andreei Ciortea și a muncii depusă de Fundația Baia Mare 2021 a avut și vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Lucian Morar, care a apreciat reușita acestora, de a aduce la aceeași masă Consiliul Local Baia Mare, Consiliul Județean, executivul Primăriei și a CJ. Lucian Morar a arătat că pungile de sărăcie existente în Baia Mare și în întreg Maramureșul nu fac cinste județului nostru și este un punct asupra căruia trebuie insistat pe viitor. ”Îmi doresc să găsim cea mai bună variantă și să continuăm împreună proiectele culturale ale Maramureșului”, a arătat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Lucian Morar. Aprecieri la adresa muncii depusă de reprezentanții Fundației au avut mai mulți consilieri județeni prezenți la ședință.