
Între 20-31 octombrie 2016, Fundația Baia Mare 2021 va găzdui trei expoziții venite din Iași și organizate în parteneriat cu altiasi.ro. Spațiile de expunere vor fi în sediul Fundației din Piața Libertății nr 15 și în sediul M2 (fostul Artscape). Vernisajul va avea loc joi, 20 octombrie 2016, începând cu ora 18.00 și va fi onorată de prezența artiștilor Silvia Amancei & Bogdan Armanu și a Cristinei Moraru, curatoarea expoziției. Intrarea la expoziții este gratuită!
STATEMENTism
este un proiect vizual instalativ ce studiază critic condiția curatorială a finalității producției artistice precum și relevanța prezenței auctoriale în contextul receptării acesteia, subînțelese ironic ca metadiscurs al negocierilor instituționale cu lumea (livrescă, dar și economică) a artei.
Totodată, se insinuează că raportul speculativ dintre demersul artistic și discursul despre acesta depinde, aproape exclusiv, de iconicitatea verbală a curatorului(-artist), veritabil agent de bursă imagologică a politicilor culturale dominante și vameș al imaginarului artistic.
În societatea post-politică, post-dialogică şi post-relaţională în care ne aflăm, strategiile de implementare a „politicilor consensului” (Laclau şi Mouffe) – care favorizează regimurile sub-politice şi sistemele economice liberale – destituie orice poziţie disidentă, ignorând libertăţile şi eludând posibilităţile de alegere ale individului. În această paradigmă, arta – conturând o experienţă particulară a libertăţii – este ceea ce poate (re)stabiliza politicile diferenţei prin redefinirea relaţiilor între gândire şi lumea sensibilă şi constituirea unor noi forme de libertate şi egalitate, opozabile celor implementate ca strategie discursivă a post-politicilor actuale: noi forme de liberate şi egalitate care nu mai sunt abstracte, ci sensibile (Rancière).
Curator: Laura Tammen
Expoziția UAP_between past and future (UAP între trecut și viitor) prezintă lucrări de pictură recente, o instalație și un video realizate de trei membri activi ai Uniunii Artiștilor Plastici (UAP): Claudiu Ciobanu, Rodica Crîșmaru și Felix Aftene, toți reprezentanți ai tinerei generații de artiști figurativi Iași. Artiștii selectați au avut misiunea de a reflecta asupra Uniunii Artiștilor Plastici ca instituție sau de a prezenta amintiri sau trăiri personale legate de asociația artiștilor. Această abordare a fost generată de istoria spațiului expozițional și de admirația personală față de o ideologie asumată de uniunea artiștilor timp de aproape 90 de ani. În pregătirea expoziției, artiștii au reflectat asupra propriului rol ca membru al UAP și ca artist în general, ceea ce a condus la o abordare profund subiectivă și autoreflexivă a temei expoziției.