Autoritatile nationale au demarat, inca din anul scolar 2003-2004, concursul national „Mesajul meu antidrog” cu scopul prevenirea consumului de droguri prin implicarea elevilor in activitati extrascolare de petrecere a timpului liber, activitati cu caracter cultural – artistic sau sportiv ori altele care presupun dezvoltarea de creatii personale, prin intermediul carora sa  se promoveze un mesaj antidrog. Conceput a se desfasura sub forma unei competitii nationale, concursul „Mesajul meu antidrog” urmareste, in acelasi timp, stimularea creativitatii artistice a tinerilor in diferite domenii -  literar, creatie film, fotofgrafie artistica, creare pagini web, arte vizuale etc., oferind astfel o motivatie reala pentru a crea, dar si un spatiu de exprimare artistica. De asemenea, este vizata si implicarea in mai mare masura a copiilor  si a tinerilor in activitati preventive, ca o alternativa sanatoasa la consumul de droguri.

flavia salagean„Obiectivul general al proiectului este cresterea nivelului de informare, educare si constientizare a populatiei scolare in vederea neinceperii consumului de droguri, in cadrul programelor scolare, extrascolare si de petrecere a timpului liber. Concursul „Mesajul meu antidrog” are o faza judeteana, in cadrul careia se selecteaza, pentru fiecare sectiune si categorie de varsta, in parte, cele mai bune lucrari, care vor merge mai departe in faza nationala. Acestea sunt supuse apoi exigentelor unei comisii de jurizare, formate din specialisti pe domeniul respectiv, in acest mod alegandu-se cele mai bune creatii la nivel national, care vor fi premiate la finalul competitiei. Concursul se deruleaza in perioada martie – septembrie 2014, cu emntiunea ca laa faza nationala vor fi promovate numai lucrarile care au obtinut locul I pe fiecare grupa de varsta (locul I la gimnaziu si locul I la liceu)”, declara Flavia Salagean, coordonatorul  Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Maramures.

 

Grupul tinta al proiectului- concurs este format din 150.000 de tineri din invatamantul preuniversitar (gimnaziu si liceu). Din fiecare judet / sector vor fi selectionate 10 scoli si 5 licee (atat din mediul urban cat si din cel rural) cu un numar total  de cel putin 3.500 de elevi. Scolile vor fi selectionate dintre cele identificate ca fiind situate in zone prioritare de interventie, pe baza „Metodologiei de  lucru privind identificarea zonelor de interventie in mediul scolar”. Concursul se desfasoara pe urmatoarele sectiuni: pagina web; film scurt metraj, fotografie digitala, spot; eseu literar; arte vizuale; sport.

 

PAGINA WEB 

Participantii pot opta pentru oricare din tipurile de pagina web (pagina de institutie tip A, pagina de prezentare a unui proiect de tip B, pagina de informare tip revista tip C) evaluarea realizandu-se global, premiile fiind distribuite pe doua categorii: elevi de gimnaziu si elevi de liceu, indiferent de tipul de pagina propus de concurent.

 

Criteriile de evaluare sunt: 

*Textele trebuie sa fie clare, orientate catre directiile indicate, organizate de asa natura incat sa ajute utilizatorul sa gaseasca informatia de care are nevoie cat mai repede in cadrul unei pagini. De asemenea, imaginile utilizate vor ajuta la scoaterea in evidenta a ideilor subliniate de catre text si nu vor fi sub incidenta legii de copyright;

*Structura site-ului trebuie sa fie dupa principiul „3 click away”, din orice pagina, utilizatorul trebuind sa ajunga  la  urmatoarea pagina dorita de el folosind maxim 3 link-uri.

*Imaginile folosite vor fi proportionale cu dimensiunea elementului din site din care fac parte si vor fi prelucrate pentru a asigura un raport calitate – dimensiune optimizat pentru viteza medie a conexiunilor internet din Romania;

*Pagina trebuie sa transmita informatii pozitive cu valoare educativa;

*Nu trebuie sa contina elemente agresive (cap de mort, cruci, schelete, seringi etc.);

*Sa promoveze alternative la consumul de droguri (ex: vrei adrenalina, fa sport!);

*Sa contina elemente de identificare a elevului care a facut lucrarea si a cadrului didactic coordonator.

 

FILM SCURT METRAJ, SPOT SI FOTOGRAFIE DIGITALA ANTIDROG

 

Conditii tehnice: 

  Film:

- sunt acceptate numai productii de scurt metraj cu durata de 10 – 15 minute, circumscrise temei;

filmele sunt creatii originale, iar autorii sunt prezentati pe generic;

- nu se accepta productii care induc un mesaj verbal sau video violent.

 Spot: 

- sunt acceptate numai spoturi video originale, cu durata de 30 – 60 secunde, circumscrise temei;

productiile de film si spot vor fi prezentate juriului pe CD sau DVD, inscriptionate cu numele productiei, autorul, unitatea scolara si judetul de provenienta.

 Fotografie digitala: 

- vor fi prezentate numai lucrari originale, circumscrise temei. Lucrarile vor fi inscriptionate cu nunele productiei, autorul, unitatea scolara si judetul de provenienta. Lucrarile se vor prezenta in format digital si pe suport de hartie cu dimensiunea 13x18 cm.

 ESEU LITERAR

 Conditii de participare:

- Lucrarile nu trebuie sa depaseasca 2 pagini, la 1,5 randuri, cu caracter de 12, pe suport de hartie si electronic (CD).

La evaluarea lucrarilor se vor avea in vedere urmatoarele criterii:

- Incadrarea in cerinte (tematica si dimensiuni);

- Promovarea mesajelor pozitive;

Originalitatea mesajului si subiectului ales;

Acuratetea stilului, claritatea limbajului.

Lucrarile elaborate de participantii apartinand minoritatilor vor fi in limba materna si vor fi traduse in limba romana.

 ARTE VIZUALE

 Sectiuni:

grafica: tus, creion, graffitti, pix – format A3;

pictura: acuarela, tempera, guase, acrylic si tehnica mixta – format A3.

In lucrarile ce se vor realiza de catre participanti, se vor promova mesaje pozitive, evitandu-se pe cat posibil cruci, seringi, cranii, moartea cu coasa etc.

 SPORT (Aceasta sectiune se va desfasura doar la faza locala si judeteana):

Se organizeaza la disciplinele inscrise in calendarul competitional sportiv scolar.

In cadrul competitiilor sportive scolare pe diferite ramuri sportive, Centrele de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog vor colabora cu Directiile Judetene pentru Sport si Tineret si Inspectoratele Scolare Judetene, pentru promovarea practicarii sportului si miscarii in aer liber, ca alternativa la consumul de droguri, vor sustine si vor incuraja participarea elevilor si studentilor la competitiile si campionatele sportive locale destinate elevilor si vor promova prin mijloace specifice mesaje antidrog, oferind castigatorilor, in functie de posibilitati diplome, plachete si cupe.

 

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz