Scubli800 Crop 1200x1500

 

 

Joi, 14 februarie 2019, ora 17:00, Biblioteca Județeană ''Petre Dulfu'' din Baia Mare, vă invită la vernisajul expoziției de fotografie a artistului fotograf Mariana Scubli din Sighetu Marmației.

 

„Voi vedeți ce văd eu’’ - o introducere în a înțelege secunda de aur, ceea ce avem acum, ceea ce vom pierde din moștenirea noastră, meșteșuguri, tradiții, port.
Mariana Scubli, s-a născut la Oradea, de profesie inginer, a avut de mic copil tangență cu universul artistic (a studiat vioara la Liceul de Muzică și Arte plastice din Oradea) și-a petrecut acolo 20 de ani din viață că mai apoi să ajungă în Maramureș unde și-a construit alt univers, familie, prieteni, artă. Daca la inceput pentru Mariana Scubli fotografia a fost un hobby, acum ea este responsabilitate, tarie de caracter, sinceritate, realitate!

 


Fotografia este la îndemână tuturor în zilele noastre dar, fotografia artistică pune întrebări asupra modurilor în care vedem realitatea și răspunde prin imaginile ce ne sunt prezentate. Fotografia presupune cultivarea aceloraşi lucruri ca şi la orice altă formă de expresie artistică. În primul rând, este nevoie de concentrare, ceea ce cuprinde geometrie, inspirație, expunere, sentimente, trăiri, suflet, chip, oameni. Fără acestea, timpul, expunerea, diafragma, sensibilitatea, aparatul de fotografiat, lumina, secunda, oglinda nu-și găsesc materialitatea.

 

 

Pentru a realiza o fotografie, aduci odată cu fotografia și o parte din tine, din tot ce ești, tot ce ai citit, văzut, trăit, o parte din toți oamenii pe care i-ai întâlnit, o parte din toată muzica pe care ai ascultat-o, o parte din lumea pe care o iubești.(Fotograf - M.Scubli NEVA)

 

 

M.Scubli NEVA ne oferă cu generozitate câteva din bucuriile, trăirile și realizările ei în domeniul fotografic. Ea expune și se expune în fața criticilor, dar și aprecierilor iubitorilor de fotografie, cu candoarea unui copil care a descoperit tainele și bucuria jocului. Lumina, umbră, culoarea, compoziția, metaforă, mijloacele de expresie, sunt elementele cu care reușește să jongleze și să le combine în mod fericit în exprimarea „scrierii cu lumină”. Îi salutăm prezența în spațiul public și îi dorim succes. (Fotograf, consultant artistic - Felician Sateanu)

 

 

Așa cum Leonardo da Vinci a afirmat că “pictura este un lucru spiritual”, putem considera și noi că fotografierea este o îndeletnicire spirituală: partea materială este doar un banal substrat, un suport, un purtător de mesaj, dar important este… mesajul. (Fotograf - Peter Lenghel)

Cred că nu știe cât este de puternică atunci când ține în mână aparatul de fotografiat. Trebuie să te ancorezi bine pentru a putea privi și simți realitatea împletită cu sinceritatea Marianei! Unele trăiri sunt atât de greu de pus în cuvinte, pasiune, culoare, expresivitate, portret, coordonare, sincronizare. (Artist plastic, consilier cultural - Ștefania Adela Pop)

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz