Statia Epurare2

Maine va avea loc inaugurarea Statiei de Epurare din Municipiul Baia Mare, ca urmare a finalizarii lucrarilor realizate în cadrul contractului MM-CL-03 "Reabilitarea Statiei de Epurare din Municipiul Baia Mare", proiect derulat de societatea  comerciala VITAL S.A. prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu cu finantare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Este vorba despre o lucrare (realizarea treptei teriare) din cadrul proiectului de investitii “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures” implementat de S.C. Vital S.A. in ultimii cinci ani, proiect cofinantat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu si care face parte din Axa Prioritara 1 „Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata”. Proiectul a fost implementat in 8 localitati din judetul Maramures grupate in 6 aglomerari: Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Seini, Targu Lapus si Cavnic.

In cazul aglomerarii Baia Mare, proiectul a vizat urmatoarele:

  • Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă (110.121 m) şi apă uzată (122.017 m) în Baia Mare
  • Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă (16.800 m) şi apă uzată (11.368 m) în Baia Sprie
  • Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă (8.938 m) şi apă uzată (9.656 m) în Tăuţii Măgherăuş
  • Staţie nouă de tratare a apei în Firiza
  • Reabilitarea staţiilor de tratare a apei din Baia Sprie
  • Instalaţie nouă de clorinare şi rezervor stocare apă în Tăuţii Măgherăuş (Bozânta Mare)
  • Rezervoare stocare apă şi reabilitarea staţiilor de hidrofor în Baia Mare
  • Reabilitarea staţiei de epurare din Baia Mare (treaptă terţiară)

ISTORICUL STAȚIEI DE EPURARE A APELOR UZATE DIN BAIA MARE

epurare namol

Stația de epurare a apelor uzate din municipiul Baia Mare și localitățile limitrofe este amplasată la limita de vest a orașului, pe malul stâng al râului Săsar. 

Odată cu dezvoltarea social-economică a municipiului Baia Mare, s-a impus și dezvoltarea sistemului de canalizare și colectare a apelor uzate (menajere, industriale preepurate și pluviale), și necesitatea epurării acestora. Astfel, în anii: 

  • 1965 a început execuția primei Stații de Epurare a apelor uzate, dimensionată la o capacitate de 600 l/s având doar treapta mecanică.
  • 1980 extinderea Stației de Epurare cu treapta mecanică la 1900 l/s și execuția treptei biologice la capacitatea de 1350 l/s .
  • 2008-2009 Stația de Epurare a fost reabilitată prin programul ISPA la o capacitate de 1450 l/s și cuprinde treapta mecanică și treapta biologică (treapta primară și treapta secundară), la care se adaugă si treapta terțiară realizată in proiectul P.O.S Mediu

Procesul tehnologic de epurare a apelor uzate și tratarea nămolului este urmărit,controlat și coordonat din dispeceratul central al stației.

În cadrul Stației de Epurare există un laborator dotat cu aparatură modernă pentru monitorizarea permanentă a indicatorilor de calitate din apa uzată epurată descărcată în râul Săsar, astfel încât să păstrăm un mediu nepoluat.