Cncd1

Un eveniment aparte s-a derulat, zilele trecute, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din municipiul Baia Mare. A fost vorba despre simpozionul cu tema “Drepturile și libertățile fundamentale ale omului 2016” desfasurat la initiativa Organiziei Femeilor Liberale (OFL) Maramures, al carei copresedinte este Mihaela Campan- fost membru al Consiliului Local Municipal Baia Mare si candidat pentru un loc in Camera Deputatilor pe listele PNL Maramures la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Evenimentul s-a bucurat de prezenta presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in persoana lui Csaba Asztalos.

 cncd5

Cu asa tematica importanta pentru societatea romaneasca in mod special si pentru vremurile noastre in general, manifestarea a reunit participanti din diverse medii socio-profesionale: avocati, mediatori, scriitori, reprezentanti ai institutiilor publice, precum si elevi si studenti. Amfitrionii evenimentului au fost Mihaela Campan- copresedintele OFL Maramures si Alina Soponar.

Maramuresenii prezenti la eveniment au avut ocazia de a se informa sub aspectul drepturilor fundamentale ale omului si in ceea ce priveste discriminarea – cu formele sale. Legat de ultimul subiect, participantilor la eveniment li s-a adus la cunostinta pasii care trebuie urmati de o persoana atunci cand cade victima acestui fenomen, precum si procedura juridica de aparare impotriva celor care practica discriminarea in randul societatii.

 cncd2

Din capul locului trebuie spus ca invitatul de onoare al manifestarii, presedintele CNCD Csaba Asztalos este originar din Baia Mare si activeaza in domeniul combaterii discriminarii de peste 10 ani. Aflat la al doilea mandate de președinte al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos le-a subliniat participantilor faptul ca nicio entitate publica sau privata ce practica discriminarea nu poate fi performanta. Aceasta subliniere s-a facut pe considerentul ca poate fi adusa in discutie un anumit grad de coruptie. Presedintele CNCD a adaugat faptul ca, la un moment dat, orice persoana pate sa cada victima discriminarii sau tinta unui abuz, oricare ar fi pozitia sociala, varsta, etnia, religia ori sexul persoanei in cauza. Csaba Asztalos a punctat faptul ca discriminarea poate fi manifestata direct, indirect ori sub diferite forme ascunse.

cncd3

 

Important este de stiut faptul ca discriminarea isi are, de regula, originea in prejudecatile si stereotipurile oamenilor in stransa corelare cu sistemul de valori si educatia din familie. Din discutii a reiesit faptul ca, pe piata muncii, cea mai des intalnita forma de discriminare este cea legat ade varsta.De regula, discriminarea ce tine de varsta incepe dupa 40 de ani in cazul femeilor si incepand de la 45 de ani in cazul barbatilor. In discutie a fost adusa si chestiunea hartuirii, aceasta fiind perceputa drept un mod de discriminare frecvent intalnit in societate. Dintre celelalte forme de discriminare dezbatute la acest seminar amintim cele ce tin de sanatate, orientare sexuala, etnie si rasa.

 cncd4

Cetatenii care se simt discriminate se pot adresa oricand Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) prin intermediul unei reclamatii in termen de un an de la data producerii actiunii. In acelasi timp, cei discriminate se pot indrepta spre instanta prin depunerea unei plangeri adecvate, de aceasta data in termen de trei zile de la savarsirea faptei ori constientizarii discriminarii. De retinut este faptul ca nu se percepe taxa de timbru in procesele de acest fel.  CNCD va lua act de discriminare si in cazul in care se opteaza pentru varianta instantei de judecata datorita faptului ca instanta este obligate sa solicite pozitia CNCD. Potrivit completarilro aduse de catre presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), annual se inregistreaza in jur de 4.000 de procese si alte 800 plangeri la CNCD. Nu trebuie omis ca faptele de discriminare se sanctioneaza contraventional, cu subliniera ca instantele de judecata au inceput sa aprobe si despagubiri care ajung si pana la 20.000 de Euro in cazul unei discriminari.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz