De mai multi ani, in orasul Targu Lapus se deruleaza un program de integrare in societate a tinerilor francezi proveniti din familii dezorganizate si familii cu probleme sociale - indeosebi sub aspectul comunicarii. Tinerii in cauza sunt tinuti sub supraveghere permanenta la centrul social care functioneaza pentru acestia la unitatea medico- sociala din orasul Targu Lapus, timp de aproape trei luni. Apoi, in locul lor sunt adusi alti tineri cu probleme similare.
La centrul social special din Targu Lapus, tinerii respectivi sunt implicati in difetite programe intensive de lucru in echipa, programe culturale si educative. Din capul locului trebuie precizat ca nu este vorba depre un centru de corectie ci despre un loc unde tinerii cu deficiente de comunicare si adaptare in societate sunt supusi unui program de integrare in societate. Potrivit edililor orasului Targu Lapus, respectivii tineri nu au creat niciun deranj social si nici nu au generat probleme in comunitatea lapuseana.
In discutie se afla un proiect derulat de Asociatia AMSEAA (Association Meusienne pour la Sauvegarde de l'Enfance de l'Adolescence et des Adulte) din Franta, asociatie in care Mitru Lese- primarului orasului Targu Lapus- este vicepresedinte onorific. Structura Serviciul Escale Romania (SER) de la Targu Lapus include educatori, psiholog, supervisor si are drept scop schimbarea mediului de viata al respectivilor tineri, astfel incat sa se confrunte si sa internalizeze diferite standarde si obiceiuri. Aceasta juxtapunere a vietii societatii, institutionale, culturale si de familie incurajeaza interogarea si perspective in schimbare in constructia de identitate a acestora.
Recent, asociatia in cauza a achizitonat un teren in zona Borcut, acolo unde se va ridica un centru de sine statator pentru reintegrarea tinerilor francezi in societate care sunt veniti, vremelnic, la Targu Lapus. Momentan, centrul social cu pricina functioneaza cu chirie in cladirea unitatii socio-medicale. Se estimeaza ca noul sediu va fi gata pana in vara anului 2019 si va aduce si beneficii comunitatii lapusene prin crearea de noi locuri de munca. Nu de alta, dar tot personalul centrului care deserveste grupul tinerilor francezi in cauza este si va fi recrutat din randul lapusenilor, cu conditia sa fie vorbitori de limba franceza. (Sursa foto: www.amseaa.fr)