
Introducerea bugetării participative, restructurarea Primăriei Baia Mare, problemele cetățenilor de etnie romă, înființarea unui serviciu de gospodărire dar și alte subiecte importante au fost prezentate de primarul Cătălin Cherecheș în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la sediul Institutiei Primarului. Vă redăm, mai jos, pe larg, temele de discuție pe care le-a abordat Cătălin Cherecheș la întâlnirea cu reprezentanții mass-media, potrivit unei postări pe Pagina Facebook personală a lui Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare:
1. Serviciul de gospodărire comunală, un serviciu care va acționa prompt în situații de urgență
Direcția Poliției Locale urmează ca pe viitor să se ocupe de monitorizarea problemelor care apar în situații de urgență, cum a fost și cea a inundațiilor semnalate zilele trecute în municipiul Baia Mare. De asemenea, la nivelul administrației locale urmează să fie modificat planul de apărare în situații de urgență, acesta fiind mai apoi adus la cunoștința cetățenilor. Mai mult, va fi regândit și modul în care vor fi contractate serviciile pentru gospodărire comunală, urmând ca societățile Vital și SPAU să fie cele pe care se bazează administrația locală. Astfel, la nivelul autorității locale va exista un serviciu distinct care să permită celor responsabili să intervină într-un timp extrem de scurt.
2. Organigramă nouă în Primăria Baia
Noua structură a Primăriei Baia Mare cuprinde modificări importante la nivelul Direcția Poliției Locale, direcție unde activitatea se va concentra pe două activități importante, Corp Control Comercial și Ordine Publică și Circulație. Ambele direcții vor funcționa sub coordonarea unui director general, funcție pentru care îmi doresc să participe la concurs și oamenii profesioniști din Poliția Română, cei care intră în rezervă Sunt oameni cu experiență, oameni cred că pot da rigoare și o imagine pozitivă Poliției Locale.
Direcția de Patrimoniu dar și cea Juridică vor fi adunate sub umbrela unui singur director, urmând ca din atribuțiile Direcției de Patrimoniu să fie scoasă administrarea și întreținerea imobilelor, segment care urmează să fie transferat la Direcția de Dezvoltare Publică. În subordinea Arhitectului șef era un post de director care se desființează. Organizăm o direcție nouă pentru tot ceea ce înseamnă promovare din perspectivă economică, cultură, educație, tineret, turism, inclusiv comunicare și promovare a municipiului. Va fi o direcție distinctă care va face ca municipiul Baia Mare să existe nu doar pe plan național ci să promovăm în special din perspectivă turistică și economică, dar și a oportunităților de afaceri.
Noua organigramă a Primăriei Baia Mare presupune eliminarea a patru posturi de directori.
3.Introducerea bugetării participative începând cu 1 ianuarie 2018
Bugetarea participativă va reprezenta logica după care va funcționa autoritatea locală, platforma urmând să fie lansată în 15 septembrie. Platforma se va orienta spre grupurile de cetățeni, consiliile civice și de cartiere, dar și cetățeni care în mod individual au proiecte și idei pentru municipiul Baia Mare. Împreună vom gândi capitole pe care cetățenii vor putea să depună proiecte. Este vorba despre infrastructură (alei, trotuare, alei pietonale, spații verzi și locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației amenajare de spații publice), infrastructură educațională și culturală și Smart City, respectiv oraș digital. Cetățenii vor putea depune proiectele, acestea urmând a fi evaluate de către un grup de specialiști după care proiectele care vor fi selectate vor fi introduse într-un sistem de vot pe care îl vor folosi cetățenii. Astfel, anul viitor când va fi votat bugetul municipiului vom introduce și acest buget participativ.
4. Problemele cetățenilor de etnie romă vor fi rezolvate împreună cu un consilier personal specializat
Am o dorință de a rezolva problema celor aflați în zonele vulnerabile ale municipiului Baia Mare. Mă refer la Pirită, Ferneziu, Horea, Cuprom, dar și alte zone. Am ajuns la concluzia că lucrurile nu pot să funcționeze într-un mod birocratic, într-un mod scorțos. Lucrurile ar trebui să funcționeze într-o perspectivă umană și analizată fiecare situație în parte. Din această dorință a mea de a analiza fiecare situație în parte am extras cred că cea mai potrivită persoană care se putea ocupa de această problemă și să o aduc în postura de consilier personal pe aceste probleme importante ale municipiului și să creem împreună chiar un proiect relevant, pilot în municipiul Baia Mare pentru rezolvarea problemelor acestei comunități defavorizate. Și îi mulțumesc doamnei Claudia Costea că a acceptat să vină alături de noi în acest proiect, că a devenit consilierul meu personal pe aceste probleme importante și delicate. Este omul care a lucrat și în zona societății civile, respectiv a ONG-urilor, la HHC. Este un om care se dedică problemelor generale ale acestei comunități, dar și problemelor punctuale ale fiecărei familii în parte. Am vrut foarte mult să facem acest prim pas pentru că de săptămâna viitoare vom face și comunicările publice și vom dori să îi implicăm pe cetățeni în rezolvarea acestor probleme și interacțiunea cu cei cu care se află în astfel de situații. Este o problemă pe care o avem și trebuie să o rezolvăm, iar rezolvarea nu vine decât prin integrare, într-un mod în care să îi ajute pe cei marginalizați și să nu îi deranjeze pe cei care se află într-o zonă de confort social deja și să nu creem conflicte la nivel social. Trebuie să ne orientăm foarte mult spre zona aceasta de educație, sănătate, muncă, locuire, igienă și toate aceste lucruri nu trebuie să fie percepute ca și un cadou ci ca o șansă pe care o acordăm acestor familii pentru a-și desfășura viața în condiții normale. (Sursa text + foto: Pagina Facebook personală a lui Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare)