20863625 10210150076055304 4095996708806313625 O

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Municipiului Baia Mare - Cătălin Cherecheș- a prezentat prioritățile urgente pe care le are administrația publică locală pentru perioada imediat următoare. Mai jos vă prezint câteva aspecte discutate la întâlnirea cu reprezentanții mass-media.

1.Prioritățile pentru Direcția Poliția Locală

Poliția Locală nu a gestionat până acum problema cailor și a atelajelor care circulă în municipiul Baia Mare și acest lucru a devenit deja un aspect mai mult decât deranjant. Pentru soluționarea problemei am decis să intervenim într-un mod mult mai hotărât. Vreau să îi mulțumesc doamnei consilier Irina Smical care se implică într-un mod activ în această problemă. Astfel, toți deținătorii legali și ilegali de cai au primit somații. Sunt aproximativ 120 de exemplare identificate pe raza municipiului Baia Mare. Aici mă refer la zona Pirită, Craica, Valea Borcutului și Ferneziu. Din punctul meu de vedere pe raza municipiului Baia Mare nu este permis transportul cu atelaje. Am dat aceste dispoziții de a scoate, în termen de 15 zile de pe raza municipiului Baia Mare transportul sau alte activități cu cai. Cu siguranță că vom găsi iubitori de animale sau alți doritori în zonele rurale care să se poată folosi de aceste animale fără să le sacrifice. De asemenea, avem un contract cu o fermă la Curtuiuș care va păstra acești cai pe o perioadă determinată și astfel vom rezolva această situație.

Referitor la câinii fără stăpâni, în urma modificării organigramei la Poliția Locală va mai fi înființat un echipaj care se va ocupa cu ridicarea patrupedelor. De asemenea, Adăpostul de câini va fi extins cu un număr de 300 de locuri. Începând cu data de 1 septembrie se vor demara și controale la societățile comerciale pentru a vedea dacă respectă prevederile legale de păstrare a câinilor.
Compartimentul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale va trebui să finalizeze până la 1 decembrie un raport, o detaliere completă a tuturor construcțiilor nelegale de pe raza municipiului. Este vorba despre construcții, garaje, extinderi, închideri de balcoane și șarpante ilegale. Astfel, a fost stabilit un program pe cartiere, cei de la Disciplina în Construcții având la dispoziție aproximativ două săptămâni pentru fiecare cartier în parte. După ce se va avea o evidență clară a acestor construcții nelegale, autoritatea locală va decide cum procedează pentru fiecare construcție în parte.

2. Activitatea societății Drusal, funcțională la jumătate din capacitate

În raport cu dorințele noastre, activitatea societății Drusal reprezintă o chestiune gravă. Mai exact, acesta a arătat că activitatea este operațională doar la jumătatea din capacitatea societății. Am acționat cu poliția locală și i-am amendat de fiecare dată când nu și-au îndeplinit sarcinile. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple. Avem o licitație pentru desemnarea unui operator care să se ocupe de serviciile de salubrizare menajeră și stradală. Distinct de această achiziție publică ne dorim, împreună cu Consiliul Local, să facem un nou proiect prin care să gestionăm serviciile de salubrizare stradală, menajeră și deszăpezire, cerându-i operatorului să investească într-o stație de banalizare a deșeurilor, o stație modernă care să genereze curent electric, apă caldă și alte resurse necesare municipiului Baia Mare. În acest sens, vom veni la sfârșitul lunii septembrie cu un proiect de hotărâre integrat, care să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică

3. Lista proiectelor care urmează să fie finalizate și cele în derulare

Până la data de 1 octombrie se vor finaliza lucrările la Corpul Vechi al Colegiului de Arte, Grădinița numărul 8 de pe strada Horea, Colonia Pictorilor dar și la Clubul Phoenix. De asemenea,va fi lansată licitația pentru monitorizarea video, reabilitarea Casei Iancu de Hunedoara, dar și a Pieței Revoluției. Demarăm lucrările de achiziție publică pentru continuarea proiectului Câmpul Tineretului, dar și pentru reabilitarea blocului situat la intersecția străzii Vasile Alecsandri cu bulevardul Republicii. Am demarat deja și procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru Ștrandul municipal, investiție gestionată de Clubul Sportiv Minaur Baia Mare. Proiectul va cuprinde două zone, o componentă outdoor și una acoperită, desfășurată pe două nivele, cu zonă de tratament. Până la finalul lunii noiembrie vom finaliza studiul și nu vă ascund că am purtat deja discuții cu cei de la ADR Nord-Vest și au acceptat să introducă proiectul pe lista de investiții cu susținere financiară europeană. Investiția, în valoare de 5 milioane de euro, ar crește latura turistică a zonei vechi a municipiului Baia Mare

4. Centru Național Sportiv „Lascăr Pană”

Unul dintre cele opt Centre Naționale Sportive care se doresc a fi înființate la nivel național va fi realizat la Baia Mare. Am ajuns la un numitor comun cu cei de la Ministerul Tineretului și Sportului și am început procedurile de împărțire a terenurilor, astfel încât Sala Polivalentă „Lascăr Pană” și terenul de atletism să fie componente în cadrul Centrului Național Sportiv. Nu avem niciun fel de orgoliu și vom face toate diligențele pentru a retransmite Ministerului Tineretului și Sportului cele două obiective, dar cu anumite condiții. Dorim ca Centrul să se numească Lascăr Pană, sediul Clubului Sportiv Minaur Baia Mare să rămână la Sala Polivalentă „Lascăr Pană” și echipele care aparțin autoritățiilor locale, județene dar și inspectoratului școlar să aibă acces gratuit în incinta acestor baze sportive. Proiectul de hotărâre care vizează aceste aspecte va fi supus atenției consilierilor locali la ședința din luna septembrie. Sperăm în seriozitatea Guvernului României și nu mă opun în redarea spre administrare a celor două baze sportive. Nu vă ascund că sunt sceptic însă și am specificat în cadrul hotărârii de Consiliu Local faptul că dacă nu se investește în cele două baze sportive, ele vor revenii în administrarea Municipiului Baia Mare.

5. Baia Mare, primul oraș din România cu transport electric distinct pentru elevi

3karsan 650x435 1 800x535

Dorim realizarea unui sistem de transport electric cu microbuze și midibus-uri electrice care să opereze pe rute care cuprind grădinițe și unități de învățământ. Alături de șofer, în mijlocul de transport în comun va fi și un adult care va supraveghea copiii.

6. Restaurarea caselor tradiționale

În continuarea proiectului prin care dorim înființarea Parcului Natural Firiza, autoritatea locală dorește realizarea unei asociații a municipiului Baia Mare prin care se vor achiziționa casele tradiționale din Ferneziu, Valea Borcutului, Firiza și Blidari, aproximativ 60 de locuințe. Acestea vor fi reabilitate pe fonduri europene și vor fi incluse în circuitul turistic. (Sursa foto + text: Pagina Facebook oficiala a lui Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare) (Sursa foto midibus: http://www.bihon.ro)

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz