Biserica Lemn Lapus

Un obiectiv aparte din comuna Lapusul Romanesc il reprezinta Biserica de lemn cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Cunoscuta drept biserica din Deal de catre localnici, obiectivul dateaza din anul 1697 si figureaza pe lista monumentelor istorice de clasa B. Autoritatile locale si-ar dori ca obiectivul sa fie trecut in moment istoric de clasa A pentru a se putea reabilita drumul pana la biserica din alte fonduri decat cele din bugetul local.Primarul in functie al comunei Lapus, Ioan Buda, a declarat ca se vor face demersuri in acest sens si se spera ca factorii de decizie sa aiba in vedere si faptul ca biserica de lemn din comuna ar putea devein un obiectiv touristic si mai vizitat daca infrastructura rutiera ar fi pusa la punct.

Biserica de lemn din Lapusul Romanesc reprezinta o constructie de dimensiuni modeste, atat in plan, cat si in elevatie, cu absida altarului poligonala si nedecrosata si cu intrarea plasata pe fatada sudica, fatada de-a lungul careia exista si un pridvor ce serveste ca adapost pentru masa pomenilor (acest tip de pridvor constituie un caz unic in regiune).

Decorul exterior este relativ sarac, reducandu-se la motivele crestate pe ancadramentul portalului. In schimb, ornamentul sculptat apare in interior, infrumusetand grinzile de la nasterea boltii, dublourile si ancadramentul usii de acces in naos, piesa remarcabila, de mare valoare artistica. Usile imparatesti sunt si ele sculptate, cu motive cu flori si ciorchini, iar in partea dinspre altar sunt pictate si datate: „aceste sventile usi ... 1742 mste genva 23”.

Din pictura murala ce acoperea intreg interiorul bisericii se mai pastreaza doar cea din pronaos (exceptand tavanul care e nou), ilustrand tema Judecatii de Apoi, intr-o suita de scene marunte cu caracter de miniatura. Scenele incadrate in chenare dreptunghiulare sunt dispuse in registre suprapuse. Peretele nordic infatiseaza figura centrala a Judecatii, Iisus Hristos reprezentat in mandorla si inconjurat de numeroase cete de apostoli, patriarhi, cuviosi, mucenici si „neamuri ale pamantului”. Pe peretele vestic, in dreapta este redat raiul, mai jos iadul cu chinurile sale, iar in stanga figureaza o scena mai rara, cunoscuta sub denumirile de „roata lumii”, „fortuna labilis”, sau in erminii „zadarnica lumea aceasta”. Este o roata cu opt spite, fiecare spita avand la extremitate cate o figura umana, cate o cifra reprezentand varste ale omului si cate o inscriptie ca de pilda: la 25 de ani, „desfatata e lumea”, la 40 „cine-i ca mine”, la 60, „o lume cum m-am inselat”[3]. Pe peretele estic sunt pictate, fapt neobisnuit, episoade din Patimi. Sub tavan, de-a lungul unei grinzi, se pot vedea urmele indescifrabile ale unei inscriptii. Citita pe la1900, inscriptia mentiona ca biserica a fost zugravita in anul1697, pe timpul principelui Appafy[2].

In ceea ce priveste construirea bisericii, cert e doar faptul ca la1733ea exista deja. Planimetria, elevatia si in special proportiile reduse ale turnului pledeaza pentru o datare anterioara secolului al XVIII-lea. Dupa traditia locala, biserica ar fi suferit un atac al tatarilor, cu care ocazie, pentru a patrunde in naos, navalitorii ar fi incercat sa taie o bucata din usa, taietura vizibila sub stratul de pictura, deci anterioara anului1697. O navalire a tatarilor in aceste sate a avut loc in anul1661[4]. Daca se admit aceste argumente, biserica a fost ridicata inaintea anului1661.

(Sursa text: https://ro.wikipedia.org )

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz