IMG 20180214 113125 1200x800

SC VITAL SA a marcat, azi, un nou moment important al implementarii „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apa si apa uzata in județul Maramures, in perioada 2014-2020”. In prezenta lui Catalin Chereches, primarului Municipiului Baia Mare si, totodata, presedintele ADI Apa- Canal Maramures, reprezentantii S.C. Vital S.A. si S.C. EPTISA ROMANIA SRL si EPTISA SERVICIOS DE INGINERIA SL au semnat contractul de servicii privind „Asistenta tehnica pentru pregatirea Aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire”. Contractul in cauza a fost adjudecat de asocierea SC EPTISA ROMANIA SRL (lider asociere) si EPTISA SERVICIOS DE INGENIERIA SL (asociat) prin licitatie deschisa – online la valoarea de 24.614.980 lei (fără TVA).

Scopul proiectului cofinantat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014- 2020 il reprezinta continuarea strategiei judetene pentru dezvoltarea sectorului de apa si apa uzata in vederea indeplinirii obligatiilor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana. Obiectivul general al contractului de asistenta consta in furnizarea de servicii specializate de proiectare, management de proiect si supervizarea lucrarilor pe toata durata de implementare a proiectului.

“Contractul semnat azi are ca obiective specifice atat asitenta tehnica si realizarea documentatiilor, cat si proiectarea, supervizarea licitarea si informarea care se va derula pe toata perioada de implementare a proiectului. Ne dorim ca pe toata perioada derularii programului sa avem parte de servicii de callitate oferite de catre consultant, de catre firma castigatoare EPTISA. Nne dorim sa avem o colaborare foarte buna cu UAT-urile din judet fie direct, fie prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara(ADI) Apa- Canal. De asemenea, ne dorim ca toti colegii implicati in acest proiect sa isi aduca aportul, prin experienta castigata in cursul ultimilor prin diferite proiecte si programe (SAMTID, ISPA etc) la reusita noului proiect.Toate  aceste programe au ca scop cresterea calitatii vietii, cresterea gradului de asigurare cu apa in judet si de asigurare cu servicii de canalizare. Daca acum puetm vorbi de un grad de asigurare cu apa de 83% la nivel de judet (Baia Mare - 98%) si de un grad de asigurare cu servicii de canalizare de 62% in judetul Maramures, (Baia Mare- peste 95%) ne dorim ca toti acesti coeficienti sa ajunga cat mai aproape de 100%. Ne dorim ca fiecare locuitor si fiecare UAT din ADI sa poata sa beneficieze de toate serviciile oferite de Vital in asa fel incat cu totii sa beneficieze de o apa de calitate, curata, suficienta si disponibila in orice moment”, a declarat Alexandrina Bancos, directorul general al S.C. Vital S.A.

Catalin Chereches, primaurl Municipiului Baia Mare s-a aratat incantat de continuarea programului de extindere si dezvoltare a sistemului de apa si canalizare, cu serviciile conexe, in judetul Maramures. Edilul Baii Mari este optimist cu privire la implementarea noului proiect avand in vedere experienta, rigurozitatea si cartea de vizita a firmei castigatoare. “Am avut un proiect amplu care s- a derulat cu foarte multe dificultati in relatia cu constructorii, cu foarte multe nemultumiri din partea cetatenilor… dar acest proiect a fost finalizat in mod pozitiv si, in mod real, calitatea vietii a crescut. Astazi, pe noua filosofie a fondurilor europene, intram intr-o noua finantare, o finantare aproape dubla fata de ceea ce a avut judetul Maramures in etapa 2007- 2013: o finantare de 180 de milioane de euro. Este cea mai importanta finantare cu caracter european din judetul Maramures daca ne raportam la programul pentru deseuri, raportat la alte programe cu finantare europeana,. Acesta este cel mai important proiect si care se simte direct in calitatea vietii maramuresenilor”, a concluzionat Catalin Chereches, primarul Municipiului Baia Mare.

Tipuri de lucrari care se vor realize in Maramures in cadrul acestui proiect:

Planul I (17 km de retele de apa, la care se adauga  11 km de retele de canalizare):

Baia Mare *** (vizate sunt retelele de mare capacitate, urmand ca retelele de mica capacitate sa fie realizate din bugetul local si/sau al operatorului S.C. Vital, conform spuselor primarului)

Planul II (204 km de retele de apa si 188 km de canalizare):

Sighetu Marmatiei, Vadu izei, Bocicoiu Mare, Bistra, Poienile de Sub Munte, Petrova, Repedea, Baia Sprie, Cavnic, Viseu de Sus, Remetea Chioarului, Targu Lapus, Cupseni, Lapus, Grosii Tiblesului, Suciu de Sus, Botiza si Rona de Sus.

Planul III (222 km de retele de apa si 200 km de canalizare):

Satulung, Somcuta Mare, Miresu Mare, Cicarlau, Seini, Ardusat, Ilba, Copalnic Manastur, Dumbravita, Remeti, Sisesti, Grosi, Coas, Coltau, Ulmeni, Sacalaseni, Finteusu Mare, Tautii Magheraus si retelele de canalizare din Tautii Magheraus.