Autogunoiera Targu Lapus

Orasul Targu Lapus a fost declarat primul oras „Zero Waste” din Romania, un statut la care aspira multe administratii publice locale din tara noastra. Insa, ceea ce s-a intamplat in orasul Targu Lapus in ultimii ani sub aspectul salubrizarii menajere si stradale este cu adevart un lucru exemplar. Primarul Mitru Lese si echipa sa din administratia locala au reusit sa aplice cu succes un proiect european care a generat un sistem eficient de gestionare a deseurilor, un model de bune practici pentru restul autoritatilor publice. In perioada imediat urmatoare, reprezentati ai administratiei lapusene vor participa la o consfatuire internationala la Budapesta, acolo unde orasul Tragu Lapus va fi dat iar ca exemplu de oras “ZERO WASTE”.

Orasul Targu Lapus este tot mai des prezentat, la consfaturi tematice, drept una dintre cele mai responsabile comunitati si in mod special din randul celor care si-au asumat strategia “ZERO WASTE” (Zero deseuri) promovata de Comisia Europeana ca model de eco-inovare. Realizarile administratiei lapusene sub aspectul rezolvarii problemei deseurilor tin de proiectul “ECO- SISTEM” implementat prin Programul PHARE 2006- Coeziune Economica si Sociala. Proiectul in valoare de 904.063 Euro a vizat colectarea selectiva a deseurilor la sursa pe sapte fractii: hartie-metal, sticla- material plastic, nereciclabile- DEEE. In cadrul proiectului s-au achizitionat trei autogunoiere de 20 mc  Euro 5 marca Mercedes, 716 containere zincate de 1,1 mc, 8.847 de europubele de 120 de litri si 1.320 de recipienti compost pentru deseurile biodegradabile. Ulterior s-au mai achizionat doua compactoare:o autogunoiera SCANIA VABIS  cu doua compartimente de colectare si capacitatea de 11,5 mc si o autogunoiera VOLVO FM 12340 de 11,5 mc. Pentru maturatul si spalatul strazilor s-au achizitionat doua utilaje specializate. Ulterior, prin HCLnr. 6/2010 s-a infiintat  Serviciul de salubrizare, iar prin HCL nr. 7/2010 s-a aprobat Regulamentul de colectare selectiva la sursa, de la persoane fizice, agenti economici si institutii, regulament prin care s-au stabilit si sanctiuni in functie de gravitate faptei, la persoane fizice (25-250 de lei) si la agenti economici si institutii (50-500 de lei).

Acest proiect a condus la cresterea nivelului de colectare selectiva a deseurilor, reducerea cantitatii deseurilor depozitate, reducerea cantitatii deseurilor biodegradabile, diminuarea impactului depozitelor de deseuri asupra mediului, reducerea cantitatii deseurilor depuse necontrolat in mediul inconjurator. In plus, s-au obtinut licente specifice care au facut din Serviciul public de salubrizare al orasului Targu Lapus operator licentiat pentru coletarea si transportul desurilor.

Concret, s-a ajuns la un grad de 85% de selectare a deseurilor in conditiile in care colectarea selectiva se realizeaza intr- un procent de 40%, statia de sortare si tratare mecano-bilogica- 30%, iar statia de compostare deseuri biodegradabile- 15%.

Realizarile orasului Targu Lapus sub aspectul getsionarii desurilor au fost recunoscute si evidentiate de insusi ministrul Mediului, Apelor si Padrurilor, Cristiana Pasca-Palmer, vara acesta, cu ocazia unei vizite pe care a intreprins-o in orasul de pe Lapus. “Sunt impresionata de realizarile  Lapusului in materie de gestionare eficienta a deseurilor si ma bucur extraordinar de mult ca orasul Targu Lapus este un model de bune practici la nivel national despre cum ar trebui sa functioneze gestionarea deseurilor in Romania. Sper ca tot mai multi sa urmeze acest exemplu si viziunea de a reduce deseurile pana la eliminarea lor completa ca oras „Zero Deseuri”. Pasiune, determinare, energie, entuziasm si leadeship sunt ingredientele principale ale acestei retete de succes. Felicitari domnului Primar Lese si colaboratorilor sai!”, declarase ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer.

Un lucru imbucurator este faptul ca administratia orasului Targu Lapus isi doreste sa dezvolte pe mai departe sistemul de gestionare a deseurilro in ideea ca planuieste realizarea a trei statii diferite de prelucrare a deseurilor. In primul rand, ar fi vorba despre o statie de tratare mecano-biologica pentru deseuri reciclabile. In al doilea rand, dorinta edililor orasului Targu Lapus este de a infiinta o statie de compostare pentru prelucrarea deseurilor biodegradabile. In al treilea rand, in planul autoritatilor locale figureaza o statie de concasare a deseurilor provenite din constructii pentru refolosirea materiallor in diverse domenii. 

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz